توانبخشی جسمی توان یابان
مــوسسه نیــکوکاری رعد کرمان با بـرنامه ریزی مـدون با توجه به کمبود های جامعه در زمینه توانبخشی و هم زمانی در پـیوست کلیه حـلقه های فـرآیند توانبخشی حرفه ای؛ به تــوانبخشی جسـمی تــوانیابان نیز نگاه ویــژه ای داشــته است. هدف این موسسه از ارائه خدمات توانبخشی این است که فرد توانیاب بتواند از حداکثر کارآیی خود بهره گرفته و احساس خود ارزشمندی و مفید بودن برای جامعه را داشته باشد .
هــزینه بالای خـدمات توانبخشی، تـحت شمول نبودن بیمه، محـدودیت در دسترسی به کلینیک های تـوانبخشی، عـدم مناسب سـازی شهـری، هـزینه بالای حمل و نقل و … از جمله موانع برخورداری از خدمـات توانـبخشی برای فرد توان یـاب در زمان مناسب محسوب می شود .
و نیز تجهیز و راه اندازی مـرکز خدمات کاردرمانی ، مشـاوره و مهارتهـای زندگی؛ به منظور دسترسی کلیه توانیابان از این خدمات به صورت متمرکز در محل موسسه، از جمله امکاناتی می باشد که تـوانـیابان در کنار ارائه خدمات آموزش فنی و حرفه ای به صورت کاملا رایگان از آنها نیز برخوردار می شوند .
اهداف توانبخشی
خدمات توانبخشی به معلولین جسمی حرکتی فرایندی هدف دار جهت بازتوانی فرد دارای معلولیت است در دوره زمانی کوتاه مدت و بلند مدت طی ارزیابی های اولیه با فیزیوتراپی ، کاردرمانی و ورزش درمانی انجام می پذیرد
توانبخشی مجموعه ای است که اقدامات هدفمند را در جهت قادرسازی شخص معلول به منظور دستیابی به سطح نهایی توانایی و عملکرد جسمی، حسی، و حفظ این توانایی ها انجام می دهد بيماران و معلولين جسمي حركتي افرادي هستند كه به علل مادرزادي و يا در اثر صدمات و بيماريهاي مغز و اعصاب، ارتوپدي و رماتولوژي دچار كاهش دائمي يا موقتي توانائيهاي جسمي شده است
پیشگیری از بروز و شدت معلولیت با تاکید بر اقدام به موقع توانبخشی از جمله اقدامات موسسه می باشد در روند درمان ارزیابیهایی انجام میشود تا کاستیهایی که ممکن است در روند درمان وجود داشته باشد، رفع شود که برای توانیابان انجام می شود دستیابی به سطح بالاتری از عملکرد در افراد دارای نقص جسمی یا ناتوانی از مهمترین اهداف موسسه می باشد .
لازم به ذکر است بیتردید اجرای برنامههای توانبخشی با رویکرد مشارکتی و حضور فعال معلولین و خانواده آنان در برنامههای توانبخشی و مبتنی برجامعه بودن برنامهها، اثر بخشی را تکمیل مینماید، مشارکت فرد معلول، خانواده و جامعه محلی و ملی یکی از اصول مهم در توانبخشی معلولین است.
مراحل توانبخشی :
در ابتدا ارزیابی علت ایجاد مشکل ، دائم و موقتی بودن مشکل ، تعیین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت درمانی می باشد
اولین گام در فرآیند توانبخشی، انجام یک مصاحبه دقیق با بیمار و سایر افراد درگیر در خانواده است
دومین گام شامل ارزیابی عصب – روانشناختی جامع برای رسیدن به اطلاعات عصبی و روانشناختی فرد است
در جهت
-
پیشگیری از ایجاد ناتوانی و معلولیت بخشی معلولیت و ناتوانی فرد و بهبود دادن عملکرد فرد
-
ممانعت ازسیر ناتوانی یا پیشرفت معلولیت
-
برنامه ریزی مقتضی جهت ارائهی خدمات توانبخشی بر اساس اهداف و پیگیری درمان ها
-
استفاده از وسایل کمکی مورد نیاز ، اصلاح محیط طبق نیازهای فرد و تطابق با ناتوانی او
-
آموزش به فرد و خانواده در جهت تطابق یافتن با تغییرات زندگی پس از آسیب و بیماری
-
ماهیت و شدت بیماری یا آسیب در رسیدن به نتیجه توانبخشی تاثیر بسزایی دارد.
-
نوع و شدت هر گونه نقص و معلولیت پس از آسیب و بیماری در نتیجه درمان توانبخشی نقش دارد و زمینه کلی سلامتی فرد قبل از آسیب یا بیماری در نتیجه توانبخشی پس از آسیب یا بیماری تاثیر دارد.
-
حمایت خانواده و دوستان و اطرافیان
-
روش های توانبخشی
فیزیوتراپی
فیزیوتراپیست با استفاده از علم آناتومی، فیزیولوژی، علم شناخت بیماریها و عوارض حرکتی ناشی از آن برای بیماران برنامه درمانی طراحی میکند، که شامل موارد زیر است:
-
تمرین درمانی برای بهبود وضعیت حرکتی بیماران
-
درمانهای دستی
-
استفاده از ابزارهای خاص، دستگاههای الکتروتراپی
-
و سایر تجهیزات مورد نیاز که به بهبود بیماران کمک میکند
فیزیوتراپیست با شناخت بیماریها و عوارض ناشی از آنها میتواند به عنوان یک متخصص در حرکات بدن بتواند بهترین برنامه درمانی را برای افراد آسیبدیده در نظر بگیرد تا فرد به اهداف زیر برسد:
-
قدرت عضلانی بیشتر
-
تحمل عضلانی بیشتر
-
انعطاف بدنی بیشتر
-
عملکرد بهتر
-
سطح بهتری از فعالیت